Barion Pixel
5 gyakori hiba az állatorvosok szerint, amit a gazdik elkövethetnek kutyáik nevelése közben

Nem elég korai szocializáció

A korai szocializáció segít abban, hogy a kiskutyák minél hamarabb beilleszkedhessenek az emberi környezetbe. A szocializáció fontos ahhoz, hogy kedvenced megfelelően kezeljen más embereket, kutyákat és új helyzeteket. A korai szocializáció minimalizálhatja az egyéb problémás viselkedéseket is például az agressziót és a szorongást.

 

Fontos megjegyezni, hogy amíg legalább az első kettő vagy három oltás nem történt meg, a kutyusnak kerülnie kell azokat a területeket, ahol számára még ismeretlen állatok tartózkodtak. Ez azért fontos, mert a parvo vírushoz hasonló betegségek akár hat évig (!) is fennmaradhatnak egy kültéri környezetben. Így ha a kölyöknek még nincs meg az összes oltása és a szomszéd udvarára vagy egy helyi kutyaparkba viszed sétálni, nagyobb a veszélye, hogy megbetegszik. Szóval ne feledkezz el kölyök oltásairól és féregtelenítéséről, mielőtt más állatokkal kapcsolatba kerülne.

Éves oltások elhanyagolása

A kutya immunrendszere kicsit más, mint az emberé ezért éves oltásokra van szükség a bizonyos betegségek elleni jó immunitás fenntartásához. A veszettség elleni oltás esetében azonban egyes oltások akár három évig is immunitást nyújthatnak.

Éves oltások elhanyagolása

Kutyák túletetése

A kutya könnyen túlsúlyossá válhat vagy elhízhat. Ami a saját tányérunkban ártalmatlannak tűnik, számukra sok bajt okozhat! Az ember esetében javasolt 2000 kalória tartalmú étrendhez képest a kutyáknak kevesebbre van szükségük napi szinten: a nagy termetű kutyák ennek a felével is beérik, míg a kistermetű kutyusoknak csak naponta 100-150 kalóriára van szükségük. Tehát, ha egy 4,5 kg-os kutyának adunk egy darab hamburgert akkor szinte a teljes napi kalóriamennyiséget adtuk neki oda egy falat alatt.

 

A túlsúlyos kutyák nagyobb valószínűséggel szenvedhetnek olyan betegségtől, mint a diabetes mellitus, vagyis a cukorbetegség. Ezenkívül nagyobb a kockázata a magas vérnyomás, szívbetegség, illetve az ízületi gyulladás kialakulásának is. Ha segítesz kiskedvencednek leadni a felesleges testsúlyt, további egy-két évet hozzáadhatsz a várható élettartamához. A táplálkozás és a testmozgás jelentik a fő összetevőket a kutya fogyásának elősegítésében, illetve az állatorvos is segíthet egy biztonságos és hatékony fogyókúra elkészítésében.

Kutyák túletetése

Nincs elég testmozgás

A legtöbb kutya szereti a tartalmasan eltöltött időt gazdájával, legyen ez egy óra játék a kertben vagy egy kiadós séta a parkban. Ne feledjük, a kutyusok társas lények! Próbálj meg legalább tíz perc játékot beütemezni naponta egy-két alkalommal.

A változatos játékok segítenek a játékidőt a kutyus és a gazdi számára egyaránt izgalmassá tenni, válogass a játékok között webshopunkban mindkettőtök örömére.

A hosszú séták a legjobbak a nagy energiájú kutyák számára, de ha ezt a napirend nem teszi lehetővé, megkérhetsz időnként valakit a családból vagy az ismeretségi körből.

Nincs elég testmozgás

A száj egészségnek elhanyagolása

A kutya szájhigiéniája rendkívül fontos. A szájára nem csak étel rágásához van szüksége, hanem ezzel veszi fel a tárgyakat, játékokat is. A szájhigiénia figyelmen kívül hagyásával nagyobb kockázattal alakulhatnak ki paradontális betegségek. Ez kellemetlen szagú lehelethez, szájüregi fájdalomhoz vagy akár fogelvesztéshez is vezethet. Súlyosabb esetekben az állkapocs csontfertőzése alakulhat ki és a szájból származó baktériumok a véráramon keresztül a szívbe juthatnak. Becslések szerint az Egyesült Államokban a kutyák több mint 67%-ának van paradontális betegsége.

Webáruházunkban több fajta fogtisztító játék közül választhatsz kedvencednek.

A száj egészségnek elhanyagolása

If having a soul means being able to feel love and loyalty and gratitude, then animals are better off than a lot of humans.

James Herriot

0

Kosár Van kuponod?
  • Nincs termék a kosárban.