Barion Pixel
Gyors tanácsok kutya örökbefogadáshoz

Üdvözölni egy új családtagot az otthonunkban csodálatos érzés. A legfontosabb, hogy szerető otthont adjunk a kutyusnak, azonban van néhány dolog, amit figyelembe kell venni a keresési folyamat során. Nélkülözhetetlen, hogy biztosítsuk egészségüket az örökbefogadás időpontjában, illetve a nevelés folyamán is. Mik a teendők?

 

Ebben a blog cikkben megvitatjuk azokat a kérdéseket, amelyek felmerülhetnek az örökbefogadás során és segítenek, hogy a legjobb döntést hozzuk kiskedvencünk számára.

Mit kell tudnod amikor örökbe fogadsz egy kutyát?

Amikor új kutyát keresel gyakran találkozhatsz aranyos tekintetekkel és csóváló farkakkal, könnyen beleszerethetsz bármelyik kölyökbe, azonban a keresés folyamán ajánlott néhány fontos tényezőt szem előtt tartani.

 

Gyakran előfordul, hogy az újdonsült gazdik hazaérkezéskor vagy néhány nappal az örökbefogadás után fedezik fel a háziállat egészségügyi problémáit. Napjainkban sajnos igen magas az esélye, hogy egy felelőtlen tenyésztővel találkozunk, aki nem megfelelő körülmények között tartja a kölyköket.

 

A legjobb, amit tehetünk örökbefogadás előtt az, ha felkészülten, néhány fontos kérdéssel érkezünk a tenyésztőhöz. Nézzük is meg, hogy melyek azok a kérdések, amiket érdemes feltenni a döntés meghozatala előtt.

A tenyésztő hírneve

Amennyiben tenyésztőtől szeretnél kölyökkutyát vásárolni, azt ajánljuk előtte végezz egy kis kutatást. A legtöbb neves tenyésztőnek pozitív értékelései, visszajelzései vannak a korábbi adoptációkkal kapcsolatban, így érdemes egy gyors online böngészés során ellenőrizni ezeket. Amennyiben további információkra lenne szükséged érdemes lehet felkeresni a helyi állatorvosokat, kenneleket is.

A kölyökkutyák egészségesnek tűnnek?

Amikor személyesen megtekinted a kölyköket ajánlatos felmérni a körülményeket, illetve alaposan megfigyelni a többi kisállatot is. Egészségesek? Energikusak? Megfelelő a súlyuk? Van orr- vagy szemváladékuk? Egészséges a szőrük? Ha ezen kérdések bármelyikére bizonytalan lenne a válaszod akkor előfordulhat, hogy nem a megfelelő tenyésztőnél jársz.

A szülők egészségesek?

A tenyésztők körében jól bevált trükk, hogy elrejtsék a szülőket, ha nem egészségesek vagy nincsenek megfelelő körülmények között tartva. Emiatt fontos, hogy mindig tartsd szem előtt a szülőket mielőtt kölyköket viszel haza. A megfelelő tájékozódás segít képet adni, hogy milyen is lehet a kölyökkutya felnőttként, de ami még fontosabb, sok mindent elárulnak arról, hogy milyen közegben nevelték a kicsiket.

A kutya egészségügyi története

Az egyik legfontosabb lépés a vásárláskor, hogy bekérjük a részletes orvosi nyilvántartásokat a tenyésztőtől. A dokumentumoknak tartalmazniuk kell a szülők esetleges betegségeit, illetve a kölykök oltásait, gyógyszereit. Ha a tenyésztő nem tudja átadni ezeket az információkat előfordulhat, hogy nem ez lenne a legjobb választás.

Felnőtt kutya örökbefogadása

Felnőtt kutya örökbefogadása kicsit más eljárással történhet, mint egy kölyökkutya vásárlása. Annak érdekében, hogy megtálald a számodra legmegfelelőbb kutyát említsük meg, hogy mire kell figyelned.

Hátterük

Felnőtt kutya esetében lényeges, hogy minél többet tudjunk meg a múltjáról. Kérdezhetünk a szülőkről, a kutya szokásairól, viselkedéséről, táplálkozásáról. Minél több információhoz jutunk, annál könnyebb lesz az ideális otthoni környezetet kialakítani jövendőbeli házi kedvencünk számára. Amennyiben menhelyről fogadsz örökbe érdemes feltenni az alábbi kérdéseket:

Minél többet tudunk a kutya múltjáról, annál nagyobb az esélye a közös, boldog jövőnek.

Egészségük

Felnőtt kutya esetében nem biztos, hogy mindent megtudhatsz a kutyusról, azonban nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy az alábbi tényezők igazolását mindig meg kell kapnod:

kutya oltás

Táplálkozás

Végül de nem utolsó sorban meg kell kérdezni, hogy a kutyus jelenleg milyen tápot/konzervet eszik. Ez jelentősen megkönnyíti a kutya átmenetét az új otthonhoz való alkalmazkodásban, valamint elkerülheti a hirtelen életmódváltás okozta gyomorpanaszokat is. Továbbá érdeklődhetsz a kedvenc jutalomfalatokról és játékokról is.

6. Manó jelmez

If having a soul means being able to feel love and loyalty and gratitude, then animals are better off than a lot of humans.

James Herriot

0

Kosár Van kuponod?
  • Nincs termék a kosárban.