Barion Pixel
Hogyan ápoljuk télen kis kedvencünket?

A téli ápolás komplikáltabb, egyre nagyobb gondot kell fordítanunk kedvenceink egészségi állapotára. Ezért ebben a blogcikkben hoztunk pár alapvető ápolási módszert, amit érdemes rendszeresen alkalmazni.

Kefélés

Elsősorban a kutyánk szőrének kikefélése egy elengedhetetlen része az ápolási rutinunknak. Eltávolítja a szennyeződéseket és a kihullott, felesleges szőrszálakat. Ugyanakkor kisebb masszázsként is működik.

 

Rövidebb szőrű kutyák esetében több idő is eltelhet a kikefélések között, azonban a hosszúszőrű kutyáknál fontos a heti többszöri ápolás, ugyanis a kusza szőr fájdalmas lehet és akár rosszabbodhat is, ha összecsomósodik.

 

Abban az esetben, ha ez megtörténne és a szőr becsomósodna, óvatosan fésüljük ki. A fájdalom csökkentése érdekében kezdjük a kutya megfürdetésével, hogy meglazítsuk a szőrszálait. Miután megszáradt egy fémfésűvel próbáljuk meg finoman szétszedni a gubancokat nyaktól a hát felé haladva. Ha ez nem sikerül segítségünkre lehet a szőrbontó spray, ami megkönnyíti a csomók lazítását.

 

Számos esetben késői lehet a beavatkozás és kudarcba torkolhat a csomó eltávolítás, ilyenkor kell szakmai segítségért fordulnunk és elmenni egy kutyakozmetikushoz.

Fürdetés

Télen talán kevesebb a fűben és sárban való hempergés, ám ez nem azt jelenti, hogy kihagyhatjuk kutyánk fürdetését. Kosz és egyéb más szennyeződések halmozódhatnak fel a szőr alatt, emellett a friss, jó illat sem egy utolsó szempont.

 

A hideg időben egy hosszabb sétát követően kényeztethetjük kedvencünket langyos vizes fürdetéssel. Ehhez fontos a megfelelő sampon és balzsam kiválasztása, melyeket webshopunkban is megtalálnak különböző szőrtípusokhoz.

 

Ügyeljünk rá, hogy szemébe, fülébe és orrába ne kerüljön víz. A sampon  és kondicionáló lemosása után alaposan töröljük vagy szárítsuk meg hajszárítóval, miközben kefénkkel növekedéssel ellentétes irányba fésüljük a szőrt.

Mancsápolás

A szőrápolás mellett nem szabad elfelejteni a mancs tisztítás fontosságát sem. Főleg a hideg időkben lábujjai közötti zugokban felhalmozódhatnak kellemetlen anyagok, mint a fagyott hó vagy a só, amik irritációt is okozhatnak, ha nincsenek megfelelően kezelve.

 

Ezért szabadban töltött idő után meleg vízzel öblítsük le a mancsát. Esetleg, egy kis balzsamot kenjünk a száraz mancspárnákra a megrepedezés elkerülése érdekében.

 

A mancsokat takaró, hosszú szőrzetre könnyen rátapadhat a hó,  összeállva pedig hócsomókat képezhet. Emiatt ajánlott óvatosan rövidre nyírni a lábujjak közötti hosszú szőrzetet. Mindezeket még könnyebben elkerülhetjük egy kutyacipő beszerzésével.

Táplálkozás

Elengedhetetlen, hogy a téli időszakban magasabb energiatartalmú ételeket adjunk a kutyának. Illetve figyeljünk, hogy ne egyen havat, ugyanis ez könnyen mandulagyulladást okozhat számára.

 

Egy dolog, ami kulcsfontosságú a kutya étrendjében, az a víz. Mindig hidratált állapotban kell tartanunk, hiszen gyorsan dehidratálhatnak télen is.

 

Ha módunkban áll, ne sajnáljuk a vitaminok pótlását minőségi eledelek, immunerősítők révén, ugyanis ezek megerősítik az immunrendszert.

 

Tartsa szem előtt ezeket a téli ápolási tippeket, hogy kutyájával együtt kiélvezhessék a tél különlegességeit. Ne felejtse, egy ölelés a kis kedvencével, mindenki számára nagyszerű módja annak, hogy felmelegedjen.

6. Manó jelmez

If having a soul means being able to feel love and loyalty and gratitude, then animals are better off than a lot of humans.

James Herriot

0

Kosár Van kuponod?
  • Nincs termék a kosárban.